Keresés

Arysta LifeScience
Magyarország Kft.

1036 Budapest Lajos u. 66.
Tel: 06-1-335-2100, 06-1-335-2101
Fax: 06-1-335-2103
Email: info-hu@arysta.com

Kollégánk tollából - a kukoricamolyról

Befejezte a rajzást a kukoricamoly első nemzedéke
A kukoricamoly károsításának tekintetében az idei év komoly meglepetést tartogathat. Habár a tavalyi évben nem tűnt túl erősnek a rajzás és az egyedszámuk is csak helyenként volt az átlagosnál magasabb mértékű, ennek ellenére az idei év első nemzedékének rajzása szokatlanul erős volt. 2013-ban, - amikor is az utóbbi évtized legnagyobb kukoricamoly gradációja volt -, az első nemzedék rajzásakor a feromon csapdák hozzávetőleges ugyanannyi lepkét fogtak, mint az idei évben. Ezek alapján az is feltételezhető, hogy akár a 2013 évit elérő egyedszámú lesz a második nemzedék! Habár a második imágó nemzedék augusztus eleji rajzásáig még sok idő van hátra, de az utóbbi évek tapasztalatai szerint még a szélsőséges környezeti tényezők sem tudnak érdemi hatást gyakorolni a fejlődő lárva népességre. Ami mindenképpen figyelemre méltó, hogy a régebbi szakirodalmi adatok szerint a kukoricamoly a hűvösebb, csapadékosabb nyarak kártevőjeként kerül ismertetésre, addig mostanra az a megfigyelés kezd beigazolódni, hogy a száraz, meleg nyarak sem hátráltatják a fejlődését. A 2013-as évben tapasztaltak kitűnően alátámasztják ezt, hiszen akkor a lepkék egy kifejezetten forró időszakban voltak kénytelenek a tojásaikat lerakni és ennek ellenére is ki tudott alakulni a fent említett igen nagymértékű felszaporodása.
A tavaszi, kora nyári meleg időjárás sok kártevő esetében szinkronizálja a rajzást. Idén, a kukoricamoly esetében is így volt ez, a rajzás gyorsan felfutott, majd elérve a maximális egyedszámot, hamar vissza is esett. Egyes helyeken látszott némi elhúzódó hatás, de zömmel egy kifejezett, magas rajzáscsúcs volt tapasztalható június közepén. Ennek eredményeképpen most már főleg nagy, L3-as lárvák találhatóak meg a kukorica állományokban, nagyjából 30-60 % körüli tőfertőzöttséget okozva. Most még nem a cső a fő kártételi helyszín, hanem főként a szár belsejére, a cső alatti szárrészre ill. a címer környékére lokalizálódik a károsítás. Véletlenszerűen persze a csövekben is találhatunk lárvákat, de a kukoricamoly esetében nincs olyan mértékű prioritása a csőnek, mint pl. a gyapottok-bagolylepke esetében.
A lárvák, fejlődésüknek ebben az időszakában főként a növény belsejében tartózkodnak, de időről időre, kis időre előjönnek. A védekezések tehát ebben a fenológiában már nem hatékonyak, hozzávetőlegesen csupán maximum 25-50 % körüli hatékonyságot lehet elérni ilyenkor egy inszekticides kezeléssel.
Az augusztus elejére várható második nemzedék rajzásáig még sok idő van, de addig is érdemes rendszeresen tájékozódni a területeken és nyomon követni a kártevő fejlődését. Amennyiben beigazolódik az a feltételezés, miszerint nagy létszámú második imágó nemzedék fog megjelenni, mindenképpen érdemes a védekezés során az imágók gyérítését is megcélozni. Ehhez ajánljuk a Cyperkill Max nevű készítményünket, mely takarmány és csemege kukorica állományokban is felhasználható, és nemcsak kukoricamoly, hanem kukoricabogár imágók és egyéb bagolylepke (pl. gyapottok-bagolylepke) fajok elleni védekezésre is. A Cyperkill Max hektárköltségét tekintve egy igen kedvező megoldási lehetőséget kínál a nagyüzemek és magántermelők részére.

Vasas László, területi képviselő

   
 
 

Vissza a többi cikkhez